øjespejl

 

Alle personer er i stand til at lyve, men det er kun de færreste, som derudover kan snyde deres korpus til at lyve. Et oftalmoskop er et øjenspejl, der kan yde indblik i en rad af skjulte problemer, din patient oplever. Her finder du mere information om, hvad et oftalmoskop er, ligesom du også kan læse mere om, hvad du kan benytte et oftalmoskop til.

Skopets historie startes i 1851, hvor den tyske øjenlæge og fysiker Hermann von Helmholtz opdagede, at du ved hjælp af en lyskilde og et vinklet spejl med et hul i midten kan stirre ind i det indre øje. Det er muligt, da billedet af nethinden bliver reflekteret og forstørres, når du anvender et oftalmoskop, og dermed kan du få indblik i øjets inderside. Siden 1851 er oftalmoskopet blevet udviklet, så du i dag bl.a. er fri for uønskede reflekser. I lægevidenskaben skelnes mellem to forskellige former for oftalmoskopi. Direkte oftalmoskopi observerer retina – det videnskabelige ord for den inderste hinde – igennem foranliggende brydende medier. Med den indirekte oftalmoskopi syner du et fotografi dannet foran øjet ved hjælp af en håndholdt linse.

Men nu overvejer du måske, hvad et oftalmoskop kan benyttes til i praksis. Et oftalmoskop er et alsidigt stykke værktøj, der finder mange mange forskellige anvendelsesområder. Men til en begyndelse begynder vi med at give dig et grundlæggende fysisk indsigt i, hvilke informationer du kan få, når du ser ind i det allerinderste øjne. Dine øjnes pupiller kan udvide sig af tre grunde. De udvides, forudsat du er på stoffer eller såfremt dine øjne bliver udsat for svagt lys. Øjets regnbuehinde udvides også, når du ser noget, du synes om. Når du anvender et oftalmoskop, udsætter man patientens øje for stærkt lys, hvilket vil sige, at det trækkes sammen. På den måde er det en god ide at udvide patientens pupiller med et kunstigt præparat, før du anvender oftalmoskopet. Kniben af øjnene er tilmed et problem, du bør være opmærksom på, når du tager oftalmoskopet i brug.

Med et oftalmoskop kan du afsløre en rad af øjensygdomme. Men undersøgelser med et oftalmoskop kan også give indsigt i en god del andre tilstande, heriblandt kredsløbssygdomme eller i centralnervesystemet. Det er fx grunden til, at oftalmoskopi er obligatorisk i forbindelse med alle patienter, der har forværret funktionen i synet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *